Suvelugemise programm pakkus taas lugemisrõõmu

Rapla maakonna raamatukogudes toimus juba 12. aastat traditsiooniline suvelugemise programm, mida lapsed alati ootavad. Läbi suve kestev projekt kutsus noori avastama kirjanduse võlu ja uusi raamatuid. Maakonna 140 parimat lugejat olid kutsutud 27. septembril Rapla Muusikakooli saali pidulikule tänuüritusele.

Külalisena astus üles tuntud lastekirjanik Indrek Koff, keda toetasid sõnalis-muusikalises etteastes pianist Kärt Ruubel ja Lõuna-Aafrika viiulivirtuoos Xandi van Dijk. Muusikakooli uues ja väärikas majas kõlasid nii Pärdi kui Schuberti muusikapalad, mille vahele olid põimitud Marie Underi ja Juhan Viidingu lüürika, Naksitrallide Muhvi kirjad ning teiste autorite tekstid.

Kultuurielamusele järgnenud tänutseremoonial jagati helkureid ja kõige tublimatele raamatuid. Loetud raamatute ja lehekülgede koguarve kuuldes võis olla kindel, et suvelugemise programm on vajalik traditsioon, mis jätkab kindlasti ka järgmisel aastal.

Õhtu lõpetas ühine kringlisöömine, kus jagati muljeid ja meenutati möödunud suve lugemiselamusi. Rapla maakonna raamatukogud avaldavad tänu Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupile, kelle toetusel sai see meeldejääv sündmus toimuda.

Kehtna vald- Suvelugemist alustas 49 last ja lõpetas 32, neist 26 olid tüdrukud. Kõige enam osalejaid oli vanuseklassis 4.-6. klass. Kokku loeti 292 raamatut.

Kehtna valla tublimad lugejad:

4.-6. klass: Aksel Kreuz

4.-6. klass: Helena Lubaso

7.-9. klass: Maarja-Liis Kraut

Märjamaa vald- suvelugemine oli ülesehitatud bingona, seda alustas 82 ja lõpetas 36 lugejat. Enim osalejaid oli 2. ja 5. klassides.

Märjamaa valla tublimad lugejad:

1.-3. klass: Eliise Tovstsik

4.- 6. klass Annabel Tovstsik

7.-9. klass: Marielle Anniko

Kohila vald- raamatukokku tagastati 90 täidetud bingolehte. Enim osalejaid oli 2.-4. klassides. Kõige enam osalejaid oli Kohila Gümnaasiumist (57), Mõisakoolist osales 24 last ja Hagerist 9 suvelugejat.

Kokku loeti 755 raamatut ja loetud lehekülgi tuli üle 87 000. Selleks, et visuaalselt oleks näha loetud raamatute hulk oli raamatukogus sein, kus olid papagoi ja pingviin ning sinna sai märkida ära lillekesega loetud raamatud. Sel aastal oli Kohila suvelugejatel ka lisaülesanne-mängida üks mäng, milleks võis olla liikumismäng, lauamäng, pallimäng või ringmäng. Kokku mängiti 76 erinevat mängu ja mängijaid oli lausa 285.

Kohila valla tublimad lugejad:

1.-3. klass: Revo Lehiste

4.-6. klass: Midli Kempo

7.-9. klass: Elenora Isabell Kullarand

Eripreemia anti Illia Druzhchenkole, kes aastaga on eesti keele selgeks saanud ja osales väga usinalt suvelugemises.

Rapla vald- Rapla Keskraamatukogus ja harukogudes oli suvelugemise alustajaid umbes 130. Päris kõik tagasi ei jõudnud, aga valdav osa siiski. Mitmed lugeja oli täinud 2-3 bingolehte. Teist aastat osalesid Rapla valla raamatukogudes suvelugemises ka täiskasvanud. Kokku tagastasid bingolehed 19 täiskavanut. Enim osalejaid tuli Rapla Vesiroosi Koolist ja Rapla Kesklinna Koolist. Osalesid ka Kehtna Põhikooli, Kabala Põhikool, Valtu Põhikooli, Kohila Mõisakooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Gaia Kooli õpilased. Harukogudest osalesid Kaiu Kaiu, Kabala, Alu, Hagudi ja Purku piirkondade lugejad. Kokku loeti 134 670 lk lugusid.

Rapla valla tublimad lugejad:

1.-3. klass: Helen Ploompuu

4.-6. klass: Eliise Marie Kalda

7.-9. klass: Marta Viikmäe

Täiskasvanud: Anu Vendelin

Enim loetud raamatute hulgas domineerisid detektiivilood: Reeli Reinausi sari “Vanalinna detektiivid”, Martin Widmarki “LasseMaia detekeiivibüroo” sari ja Jorn Lier Horsti “Detektiivibüroo nr. 2” lood. Populaarsed olid ka Ilmar Tomuski ja Anti Saare raamatud. Täiskasvanute valikusse kuulusid näiteks “Valge” sari, “Punane” sari, Loomingu Raamatukogu ja sari “Säravad naised”.

 

 

Üritust toetas: